De 20 Quilts​

Het jonge dominees-echtpaar An en Herman Keuning leert elkaar kennen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze besluiten te trouwen in 1944 en zich te vestigen in de Doopsgezinde pastorie in Irnsum, in het centrum van Friesland.

Van daaruit zet An (verpleegkundige van beroep) haar verzetswerk voort. De pastorie is tevens tijdelijk adres voor vele onderduikers en vluchtelingen. Ook vestigt ze daar een noodhospitaal.

Als na de oorlog een verzoek komt om gevluchte mennonieten uit de Oekraïne voor een jaar te huisvesten, werpt An zich op voor de organisatie van het onderbrengen van 100 van die vluchtelingen in Irnsum en omgeving. In de pastorie wordt uit deze groep een gezin van 4 personen opgenomen. Vanwege een tekort aan beddengoed doet  An een beroep op het MCC (Mennonite Central Committee). Een grote hoeveelheid quilts, vervaardigd in Noord Amerika wordt vervolgens bezorgd.

Als de vluchtelingen een jaar later kunnen emigreren naar Paraguay blijven de quilts achter. An koestert een grote hoeveelheid quilts vele jaren als tastbare herinnering aan die periode.

Vijf-en-dertig jaar later logeert Lynn Kaplanian-Buller bij An en Herman. De quilts die ze op de bedden ziet liggen doen haar herinneren aan haar jeugd in Noord Amerika.  Ze raakt met An tien jaar later in gesprek en is meteen  geboeid door Ans bewogen leven. Zíj  is het die An stimuleert haar memoires te schrijven.  Een deel van die memoires  is  verweven met Lynns levensverhaal  in het Engelstalige boek  “Passing on the comfort”. Dit boek wordt in 2005 gelanceerd bij de opening van de  expositie van 20 van die quilts in de regio waar het hoofdkwartier van het MCC is gevestigd (Akron, Pennsylvania). 

De quilts zijn ondergebracht in een stichting die ze beheert. Inmiddels is de expositie van de quilts op vele plaatsen in Noord Amerika en Canada, Nederland en de Oekraïne te zien geweest.

Vluchtelingen en hulpgoederen zijn van alle tijden. De expositie van de quilts laat zien wat mensen voor elkaar kunnen betekenen door de hand naar elkaar uit te steken met praktische hulp, het vervaardigen en leveren van goederen en zorg. De quilts vertellen als het ware het verhaal.
De expositie van de 20 quilts te samen met het biografische boek is als een quilt te beleven.

Bekijk de 20 quilts hieronder.

De 20 Quilts

1. Dutchman’s Puzzle

2. Triangles and Hexagons

3. Goose in a Pond

4. Scrap Nine-Patch

5. Rectangle

6. Dresden Plate

7. Nine Patch

8. Stars and Chinese Coins

9. Hole in the Barndoor

10. Monkey Wrench

11. Double Four-patch with Diagonal Squares

12. Stars and Triangles

13. Zigzag

14. Crazy Stars and Dresden Plates

15. String Stars

16. Bowties

17. Shoo-Fly

18. Shoo-Fly

19. Bars and tumblers

20. Log cabin

Meer foto’s van Quilts op de site van dgwereldwerk