DOE MEE

De kracht van Quilts drijft op vrijwilligers. Waarom? Voor wie?

VLUCHTELINGEN

In Europa zijn groepen actief die quilts maken voor mensen die vluchten voor oorlogsgeweld of natuurrampen.

Het MCC verspreidt deze quilts.:

Meer quilters kunnen een verschil maken.

Doe ook mee en sluit je aan bij een bestaande groep of start een nieuwe groep.
Jeannette Stenvers en Marjan Huisman ondersteunen in Nederland bestaande en nieuwe groepen.

Neem contact op met Jeannette en Marjan via:
comforters@doopsgezind.nl     
Europees coördinator is  Maria Friesen +41 61 461 5670 of mariafriesen@gmx.ch

Comforters maken in Nederland

Deze informatie is te vinden op de website van Doopsgezind Wereldwerk

Wat is een comforter?
Een comforter is een deken met een hartslag! Het is een begrip dat al heel lang bestaat. Een comforter kan troost geven, herinneringen oproepen of hoop geven voor de toekomst.

De term ‘Comforter’ komt uit Amerika. 

Een Comforter bestaat uit 3 lagen, namelijk een top (de bovenlaag) een vulling (de tussenlaag) en onderlaag. Deze lagen worden met  katoenen garen aan elkaar geregen, waarna met de uiteinden een platte knoop wordt gemaakt.
Waar gaan de Comforters naar toe?
Comforters worden verstuurd naar mensen die zich bevinden in 

rampgebieden of gevlucht zijn voor oorlog.Vanuit Europa zijn vanaf 2015 comforters verstuurd naar Syrië, Jordanië en Lesbos.

Een stukje geschiedenis.
Sinds 2014 worden in Nederland comforters gemaakt. We staan daarmee in een traditie.Vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn Comforters vanuit Amerika naar Nederland gekomen. Ook hier bevonden zich toen mensen die helemaal niets bezaten en behoefte hadden aan een deken die zowel letterlijk als figuurlijk warmte gaf. Een klein gedeelte van deze dekens heeft een permanente plek gekregen in het Internationaal Menno Simons Centrum Nederland in Witmarsum.

Waar worden Comforters gemaakt?
In diverse Doopsgezinde gemeenten zijn groepen actief, die maandelijks bij elkaar komen om comforters te maken. Een lijst van plaatsen vindt u hier. Wilt u eens kijken bij een groep, mail dan naar comforters@doopsgezind.nl om de gegevens op te vragen. Ook als u zelf een groep wilt starten of meer informatie nodig heeft, kunt u mailen.

Door het ontvangen van comforters voelen mensen dat ze iets krijgen wat met liefde gemaakt is, dat er nog steeds aan hen gedacht wordt en dat geeft hoop voor de toekomst.