DOE MEE

De kracht van Quilts drijft op vrijwilligers. Waarom? Voor wie?

VLUCHTELINGEN

In Europa zijn groepen actief die quilts maken voor mensen die vluchten voor oorlogsgeweld of natuurrampen. Het MCC verspreidt deze quilts.:

Meer Quilters kunnen een verschil maken.
Doe ook mee en sluit je aan bij een bestaande groep of start een nieuwe groep.

Maria Friesen ondersteunt (internationaal) bestaande en nieuwe groepen.

Neem contact op met Maria om je aan te sluiten. Maria Friesen +41 61 461 5670 of mariafriesen@gmx.ch

Maak Comforters en meer in NL

Deze informatie is te vinden op Doopsgezind web (dgwereldwerk.nl)

Wat is een comforter?
Een comforter is een deken met een hartslag! Het is een begrip dat al heel lang bestaat. Een comforter kan troost geven, herinneringen oproepen of hoop geven voor de toekomst. De term ‘Comforter’ komt uit Amerika. 

Hoe wordt een Comforter gemaakt?
Een Comforter bestaat uit 3 lagen, namelijk een top (de bovenlaag) een vulling (de tussenlaag) en onderlaag. Deze lagen worden met  katoenen garen aan elkaar geregen, waarna met de uiteinden een platte knoop wordt gemaakt.

Waar gaan de Comforters naar toe?
Comforters worden verstuurd naar mensen die zich bevinden in rampgebieden of gevlucht zijn voor oorlog. Vanuit Europa zijn vanaf 2015 comforters verstuurd naar het Midden Oosten en Lesbos.
In oktober 2020 zal een zending hulpgoederen met o.a. comforters naar Jordanië gaan. 

Waar worden Comforters gemaakt?
In diverse Doopsgezinde gemeenten zijn groepen actief, die maandelijks bij elkaar komen om comforters te maken. Een lijst van plaatsen vindt u hier. Wilt u eens kijken bij een groep, mail dan naar comforters@doopsgezind.nl om de gegevens op te vragen. Ook als u zelf een groep wilt starten of meer informatie nodig heeft, kunt u mailen.

Een stukje geschiedenis.
Sinds 2014 worden in Nederland comforters gemaakt. We staan daarmee in een traditie.Vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn Comforters vanuit Amerika naar Nederland gekomen. Ook hier bevonden zich toen vluchtelingen die helemaal niets bezaten en behoefte hadden aan een deken die zowel letterlijk als figuurlijk warmte gaf. Een klein gedeelte heeft een permanente plek gekregen in het Internationaal Menno Simons Centrum Nederland in Witmarsum.

Behalve comforters worden in de groepen ook gewerkt aan ‘kits’: stoffen tassen in A4 formaat, die gevuld worden met schoolspullen, toiletartikelen of naaimiddelen. 
Bij vluchtelingen is veel behoefte aan deze spullen, zodat de tassen gevuld met deze artikelen zeer welkom zijn. De tassen worden gemaakt volgens een vast patroon en gevuld met spullen volgens een voorgeschreven lijst. Zodra meer bekend is waar behoefte aan is, zal meer informatie gegeven worden over het maken van tassen en waarmee ze gevuld kunnen worden. 

Voor zowel de tassen als de comforters geldt, dat de ontvangers voelen dat ze iets krijgen wat met liefde gemaakt is, dat er nog steeds aan hen gedacht wordt en dat geeft hoop voor de toekomst.

Patroon tassen
Handleiding comforters